Krachtwerk

Music, Black coffee: Beth Hart, mijn eigen koffie, sigaretten in mijn domein, met uitkijk over de weilanden het lijkt wel herfst. Voor nu trek ik mij terug met voor nu mijn huiswerk, een pitch. Ik neem jullie graag hierin mee.

Krachtwerk is een methode waar ik binnen de organisatie mee werk. Hierin wordt het boek: Methodisch werken aan participatie en zelfregie, van: Judith Wolf. toegepast. Als ik dat lees is het erg droge stof. Dus de lessen hierover waren zeer welkom. Deze waren open, eerlijk, humor en een ieder kon zijn/haar verhaal hierin kwijt. samen brainstormen. Ik heb het ervaren als verduidelijking en het valt samen met mijn opleiding. Zoals een paar technieken eruit pakken vanuit de MVG (motiverende gespreksvoering), schaalvragen, doorvragen, wensvragen en het omdenken.

Zoals jullie zien heb ik een foto toegevoegd met allemaal glazen whisky. Wist je dat ik af en toe van een glaasje whisky houdt? En dat ik kan opgaan in the blues, geniet van mijn koffie en dat mijn hobby, blogs schrijven en tuinieren zijn? Niet? Als ik het omdraai, wat weet ik eigenlijk van mijn cliënten/bewoners? Waar houden zij van, wat zijn hun hobby’s, wensen en dromen, om er een paar te noemen. Als ik dan naar mijzelf kijk, nu werk ik er nog niet zo heel lang, maar dan heb ik nog een hoop onderzoek te doen. Ik wil immers de cliënten/bewoners beter leren kennen?! En dan zonder eerst het dossier te hebben ingelezen, zonder oordeel een gesprek aangaan.

Dan pak ik het nijlpaard erbij wat in de cursus is “meegenomen”. Dit is wat je ziet, maar er is meer! Hetzelfde geldt voor de cliënten/bewoners. Er is meer dan alleen maar…..zoals ik hierboven kort beschreef; wat zijn de hobby’s, cultuur, wensen/dromen, van welk muziek houden zij. Zo kan ik veel gaan opnoemen. Wie heb ik daadwerkelijk voor mij. Ook is mij het filmpje bijgebleven die in een staat in Amerika is opgenomen, met een vraag aan de mensen die dak- en thuisloos waren. Wat is je wens/droom, en daaruit kwamen zulke ” simpele”, antwoorden. Een huis, kunstbeen, nieuw gebit een eigen plekje. Waarin een ieder “groot”, kan denken, dachten hun juist “klein”. Mooi om even bij stil te staan, vind ik persoonlijk.

Een krachteninventarisatie andersom invullen is mij bijgebleven. Dus van toekomst naar heden en dan naar verleden. Waarom? Omdat als er een toekomstbeeld wordt neergezet kan dat vertaald worden naar heden, waar diegene nu staat. En dan verleden, wat heb je allemaal al gedaan, hoe is je dat toen gelukt en wat/wie had je daarvoor nodig. Dan kan dat weer vertaald worden naar de toekomst. Kort omschreven hoe ik dit zie.

Graag ga ik aan de slag met Krachtwerk samen met mijn collega’s, cliënten/bewoners .Daarin neem ik mee, mijn eigen rechten en plichten, maar ook andersom, de rechten en plichten van de cliënten/bewoners.

Skin Deep; Buddy Guy ft playing for change.

Jetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s