Boottocht

In eerste instantie zou maandag de boottocht plaatsvinden. Doordat het zeer koud was, werd het verplaatst naar vandaag, woensdag. Het was mistig, het sneeuwde, het wekkertje was al vroeg gezet.

Na een douche ontbijt en koffie, werden de laagjes kleding aangetrokken. Thermo majot, thermo legging plus kousen. Thermo t’shirt met lange mouwen,warme trui. Het warme pak, hoofdband, bivakmuts met daaroverheen nog een muts. Sjaal, thermo handschoenen, warme laarzen met spikes. En daar gingen we op pad, ongeveer een half uurtje lopen naar het haventje.

Daar aangekomen een zeer warm welkom. Na wat gezellig te hebben gekletst kwamen de rest van de mede bootgangers binnen. Een korte uitleg volgde: zij varen in de buurt van de walvissen, komen niet al te dichtbij om ze niet te storen. Nog een extra pak over het pak wat we al aanhadden, nog een paar extra handschoenen waterdicht een bril en natuurlijk een reddingsvest. En daar gingen we.

In de haven zelf werd er rustig gevaren, eenmaal erbuiten, vol gas. En hoe heerlijk is dat, de volle wind, sneeuw en de zoutige lucht in je neus. Ik vind het heerlijk….. alleen maar water om je heen, zo vrij…… Lekker te keer over de golven, oh yes!

De schipper kreeg via de marifoon contact met bekenden en met twee boten kwamen we middenin een groep orca’s terecht. En eerlijk ik kon met recht janken…. Zo bijzonder, zo speciaal. De orca’s waren aan het jagen, er zit daar heel veel haring. Ze zwommen links, rechts, voor en waarschijnlijk achter ons. Een mannetje kan acht meter lang worden, de boot was iets meer dan zes meter lang. Één orca zwom vlak aan de zijkant naar beneden, dat beeld staat in mijn geheugen gegrift.

Geregeld kwamen we onder het varen orca’s tegen. Ook zijn we met de boot om een vissersboot heengevaren. Maar waarschijnlijk hadden de orca’s daar al genoeg weggegeten. We zijn nog een stukje verder gevaren, een gedeelte waar geregeld bultruggen voorkomen. Vandaag lieten zij zich niet zien.

Na uren op de boot werd het tijd om terug te gaan naar de haven. Er was een storm op komst, en sommigen aan boord kregen last van de kou. Helaas hebben we de fjorden niet goed kunnen zien door het weer. Maar vandaag was moeder natuur zeer goed gezind. Wie beland er nu in een groep jagende orca’s. En op zo’n boot over de golven. Love it!!!

Deze week al zoveel moois gezien….. Vallende ster, het noorderlicht tot nu toe twee keer, een groep orca’s…….. Zo blij dat covid19 even geen roet in het eten heeft gegooid!!!!!

Xx Jetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s