Blog 78 : Kattenbende

Ff een momentje voor mijzelf. Buiten is het maar saai weer. Heerlijk de kachel aan, muziek; Eddy Vedder, om te beginnen. Sigaretje en voor de verandering een optimel. Koffie gooi ik straks weer in….Grijns.

Heerlijk vind ik het, mijn twee gecastreerde katers om mij heen te hebben. Zo lekker eigenzinnig en lui. Jakop is de oudste 11 jaar oud, als kitten opgehaald uit een pleeggezin. I.p.v. het asiel werden zij opgevangen in een pleeggezin. Socialiseren gaat dan veel beter. Zijn broertje en zusjes en moeder werden daar ook opgevangen. Als Jakop weg was, zat hij achter de verwarming, guitig koppie, en hij loenst een beetje. Ook mocht hij graag spelen met zijn broertje en zusjes. Nu hij wat ouder is, past hij niet meer achter de verwarming, nu is het een kast. Komt er dan ook trots achter vandaan lopen, met een; zo zag je dat? Hij heeft nu hij wat ouder is, dezelfde zware mauw als zijn moeder, ook qua uiterlijk lijkt hij op haar. Een kater met een zacht karakter, mag graag knuffelen of bij je liggen. Ook al ligt hij naast je, dan moet hij je voelen, met z’n kop of poot. Als hij je zoekt in huis, mauwt hij net zo lang, totdat je reageert, of dat hij je gevonden heeft. En hij voelt haarfijn aan als ik niet helemaal lekker in mijn vel zit. Dan gaat hij op mijn kussen liggen, bij mijn hoofd, of kruipt dicht tegen mij aan op bed of op de bank. Heerlijk. En als ik van een late dienst thuiskom, staat Jakop mij op te wachten bij de garage, als hij buiten is. Hij is gek op, kaas, vlees, gekookte kipfilet, kwark, optimel, cake, kattensnoepjes en roosvicee sapje, het liefst de rode…… Mijn lieve trouwe kameraad onmisbare huisgenoot, Kobus, z’n koosnaam.

En dan heb ik het nog niet over Harm gehad. Dat is een portret. Harm is opgehaald uit het asiel, waar hij met moeder en zusjes en broertje waren opgevangen. Zijn vorige eigenaar daar heb ik telefonisch mee gesproken. Als katten gevonden worden, probeert het asiel altijd de eigenaar te achterhalen. Wil de eigenaar zijn of haar dier weer terug, dan mag je een ander dier uitzoeken. Zo ben ik erachter gekomen, via de vorige eigenaar, dat het gehele nest was “weggelopen”. Hij kwam van een late dienst thuis, nest met moeder en kittens weg. Waarschijnlijk heeft Harm dit om mans gehad. Harm wilde al heel snel geen moedermelk meer maar brokjes. Hij is waarschijnlijk diegene geweest die wegliep, moeder is met de rest van het nest hem gevolgd. Mensen hebben moeder met kittens gevonden en naar het asiel gebracht.  Harm mochten wij houden, en ja eigenzinnig en eigengereid is hij nog steeds. Als kitten kon hij zich schuil houden in de t.v. kast, nu nog kruipt hij weg in de sokkenmand van vriendlief. Als Harm mauwt is dat op z’n Frans; moi (ik) met een vrij hoge toon. Harm is een beetje te dik, heeft een eet obsessie. De koelkast hoeft maar geopend te worden en Harm staat achter je. Sta je te koken, ligt hij achter je. Zit je te eten? Ligt hij onder tafel. Steelt ook het liefst het eten van je bord. Als kitten, kroop hij bij je broek of panty omhoog, om maar op het aanrecht te komen. Dat lukt nu niet meer. Is gek op kaas, vlees, kattensnoepjes, gekookte kipfilet, snacks, sperzieboon mits gedoopt in jus of mayonaise, cake, eigenlijk best veel, wat voor hem maar eetbaar is…In de buurt heeft hij zo zijn adresjes, waar hij wat lekkers krijgt. Harm kan heerlijk bij je op schoot liggen, of achter je op de leuning van de bank, maar uit zichzelf. Pak hem ook niet zomaar op, dat duld hij niet. Harm kan mij na een late dienst opwachten bij de garage, als hij buiten is. Dan weet hij niet hoe gek hij moet doen om aandacht te krijgen. Laat zich gerust voor mijn voeten vallen. Met Jakop kan ik “normaal” de trap naar beneden lopen, met Harm niet. Die loopt voor mijn voeten en bij elke trede krijg ik een kopje tegen mijn been. Hij is gek op lege dozen en tassen, gaat daar heerlijk in liggen slapen. Jakop voordat hij gaat liggen, draait tig rondjes om subtiel te gaan liggen. Harm laat zich vallen, alsof al niet genoeg aardbeving schade heb:) Mijn lieve eigenzinnige Haampie, zijn koosnaam. Mijn onmisbare huisgenoot.

En wat zijn Jakop en Harm aan elkaar gewaagd. Af en toe heerlijk stoeien, even ruiken aan elkaar. En Jakop geeft Harm af en toe op z’n flikker, maar ook een lik om de oren kan ervan af.

Mijn kattenbende, die ik voor geen goud in de wereld wil missen.

Jetje x

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s