Blog 58 : Motorrijles

Hello music, cigaret….. Heerlijk. Er ligt van alles op stapel, dat ligt er straks ook nog wel en morgen en overmorgen…. Grijns. Na inspanning komt ontspanning.

Vanochtend mijn 3e motorrijles gehad. Die 2 uren vliegen voorbij. Dat was wel anders met de eerste rijles. Toen duurde 2 uur ontzettend lang. Werd als onervaren lichtgewicht op een categorie A “neergezet” een 500 cc. Zat lekker, reed lekker, maar om dan veel oefeningen te doen….Uhh dat werd m niet. Dan maar categorie A1, 125 cc, net als ik een lichtgewichtje. Dat was fijner. De handelingen op een motor is zo anders, mijn coordinatie was wel ff van slag.

De 2e les. Heerlijk, ff de motor aanvoelen en leren schakelen. Daarbij pakte ik de sla om mee, had ik ook met de zwaardere al gedaan. Met deze ging het ook mooi. Ook de precisiestop met deze nogmaals gedaan. En een versnelling meer gepakt, en daarbij ook het terugschakelen naar de precisiestop. De rijinstructeur moet al lachen als ik mijn hoofd schut met 1 pion omver rijden met de sla om. Ik kan je wel vertellen dat mijn rechtervoet na 2 uur les een beetje gevoelig was. Zoveel schakelen. Handelingen die je normaal niet doet. Maar dat mag de pret niet drukken. Daarbij het vooruit kijken en anderen in de gaten houden die lessen.

Vandaag mijn 3e les. Nogmaals ging dit lichtgewichtje op de lichtere motor. Ik pakte er nog een versnelling bij, dat ging smooth. Na een aantal slalommen , schakelen en precisiestoppen, kreeg ik een nieuwe opdracht. De langzame sla om. Als het waren “spelen” met de koppeling, gas en achterrem. Bij deze sla om staan de pionnen dichter op elkaar. Ook de korte draai werd hierbij geoefend. Hoe behendig moet je op/met een motor zijn…… Zeer behendig. Sommige oefeningen doet de rijinstructeur voor met mij achterop. Kort daarop zeg ik, laat het mijzelf maar doen, dit vind ik niet leuk. Hij moet dan lachen, dat is precies wat hij wil horen. Tuurlijk reed ik een pion omver, tuurlijk schud ik mijn hoofd. Maar pak mijn oefeningen op alsof er niets is gebeurd. Op het laatst alles van het parcour een aantal keren herhaald. En met een duim omhoog en een applaus mocht ik de baan verlaten. Snelheid maken en schakelen is mooi, maar de behendigheid met/op de motor zijn examen onderdelen. Belangrijk om die goed onder de knie te krijgen/hebben.

Volgende week gaat dit lichtgewichtje op een zwaardere motor. In het begin vond ik het zeer spannend en eng. Nu vind het spannend, gezonde spanning, en zo ontzettend mooi om te doen. Die 2 uren vliegen voorbij…… In mijn tempo ga ik hier heerlijk mee door.

Jetje ….

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s