Afkorting

Zoals gewoonlijk nestel ik mij comfortabel neer voor het schrijven van mijn  blog. Met uitzicht over het weiland vanuit mijn keuken, asbak en m’n puut shag en natuurlijk muziek. Houd het dit keer bij een glaasje ranja…Haha voor nu ff genoeg koffie gehad. Straks stuiter ik nog van mijn stoel af…Grijns.

Wij leven tegenwoordig anno 2016, in een land met vele afkortingen. Om er een paar te noemen: adhd, pdd-nos, odd, ptss, hsp.

Neem nu het laatste, HSP en zet er dan nog een S achter; HSPS. Nooit van gehoord?!  Ik kan het als bijzonder ervaren, maar het kan mij ook giga in de weg staan. Hoe ik erachter ben gekomen?
Ik ben altijd een meisje, nu een vrouw die haar eigen gang graag mag gaan. Ik ben en wordt een “aparte” genoemd. Weinig vrienden, de vrienden die ik heb, zitten in mijn hart. Een meisje wat vroeger veel gepest is, de klappen van de zweep wel kent. Daarnaast omdat ik altijd met mijn gehoor zit, gooide ik het daarop. Ik mocht en mag mij graag even van alles afsluiten dmv koptelefoon op te doen met muziek. Dan staan mijn hersenen nog niet stil, maar kan ik mijzelf even helemaal weg laten “zweven”.
Toen ik in de gehandicaptenzorg kwam te werken, ging ik mij verdiepen. Pff dan kom je toch afkortingen / aandoeningen tegen. En ja , toen kwam ik jaren geleden de afkorting HSP tegen. Ben het in gaan lezen, tijdens het lezen viel er al veel op z’n plek. Ben er daarna nog mee in mijn hoofd rond blijven spoken. Wat moest ik er mee, en nu?! Ik heb mij er zo lang over stil gehouden. Deed net of ik er nog nooit van gehoord had. Ben er uiteindelijk mee naar de huisarts gegaan. Met hem zo’n fijn gesprek gehad. Uiteindelijk heeft het met acceptatie te maken. Het is wel verdomd lastig om het aan “een ander” uit te leggen. Ik leg vaak de beknopte “versie” uit en verwijs dan maar naar google.

Ik kan het als bijzonder ervaren en er zeer van genieten. K zal een paar voorbeelden nemen; Het zeer intens genieten van muziek, geluiden vanuit de natuur, geuren en kleuren. En dan het voelen van het gras onder mijn blote voeten, bloemen en planten ruiken en voelen. Oh, ik kan er helemaal in opgaan. Een boom omarmen. Van een aantal jaren geleden in Spanje een flinke wandeling gemaakt, bij een berg omhoog. Ik werd stil van het uitzicht, kreeg last van mijn hoogtevrees, anders was de wandeling nog verder gegaan. Ik vond moeder natuur zo overweldigend dat ik moest gaan zitten en alleen maar kon huilen van al dat moois en groots. Onderweg van huis naar het werk zie ik ook zoveel. De haasjes die achter elkaar aan rennen, groepje paarden, herten, de opkomende zon. Mijn voorkeur gaat uit naar de lente en zeker de zomer. En dan heerlijk meezingen en bewegen op de muziek van de radio. En het zien van de tegenliggers achter het stuur. Best grappig om sommige bestuurders te zien. Yep veel neem ik waar. Soms zoveel dat ik het niet kan filteren. Dan moet ik mij zo concentreren.
Daarin tegen kan het mij giga in de weg zitten. Omdat het mij even teveel wordt en ik het niet kan filteren. Geluiden die dan dubbel zo hard binnenkomen. Of dat ik juist het onbegrip krijg. Of als mensen in je emoties gaan zitten. Met mijn emoties gaan “spelen” noem ik het. Dan moet ik van mijzelf een muur opzetten, mijn eigen emoties uitschakelen. Ik houd er wel van als mensen rationeel zijn in hun doen en laten. Lekker kort krachtig, duidelijk. Ook qua afspraken maken met elkaar. Dan houdt ik niet van dat gejeuzel van, we moeten nodig wat afspreken…Noop, gewoon een maken, dan is het klaar. En mede omdat ik de Seeker ben…Duhhh. Geregeld misstappen in mijn leven gemaakt. En ja, een ieder maakt wel eens misstappen in zijn of haar leven.
En dat alles relativeren, uitpluizen. Pfff.
Aan de andere kant op zoek gaan naar een uitdaging, in mijn werk bv. Zelf m’n autoband verwisselen, of de wasdroger maken. Eerst proberen het zelf te doen, wil het niet dan kan er altijd nog hulp gevraagd worden.
Net als een blog schrijven. Ik kan dan meerdere onderwerpen in mijn hoofd hebben. Kan er dan weken mee bezig zijn in mijn hoofd voordat er ook maar iets op “papier” staat.

Vooral het genieten staat bij mij bovenaan. Er is zoveel om van te genieten. Het leven kan van korte duur zijn. Heb liefde, warmte en respect naar elkaar.
Leef!!

 

Jetje

 

 

2 gedachtes over “Afkorting

 1. heeej meiske,
  ik begrijp je Helemaal. niet simpel om als kind het al te voelen dat je anders bent,
  te merken dat alles zo moeilijk gaat terwijl alles veel makkelijker zou kunnen
  als je wat ouder word in de pubertijd schatten ze je ouder omdat je over alles mee kan praten (om dat je ook alles wil weten en zo vlug mogelijk) héééééél veel intresses hebben om er dan volle vaart in te vliegen en op een dag stopt het…….er is weer iets nieuws. alles moet en zal ontdekt worden.
  andere mensen reageren van ‘wat reageer je toch snel en til je overal zwaar aan’
  goh het hoort erbij he
  ik zit ooit ook in de auto luid mee te zingen en als het te druk word om hem dan ook gelijk weer uit te zetten en de stilte wil ervaren…….net zoals ik nu zit. heel de dag druk bezig maar opt eind van de dag (nacht) is het mijn deel en kruip ik stil in mijn hoekje waar ik dan men steentjes pimp. ‘welke zot komt erop om keien te pimpen terwijl ik er nog nooit iets van gezien he (vorig leven mss. ik ken het allemaal menneke. maar je leert er mee leven. het uitzicht wat je vertelde met tranen zitten …..hier vant zelfde ….omdat het zo mooi is. de middag zon voelen die nu stilletjes haar warmte afgeeft , deugd hebben zenne.in de vroege avond de merels horen fluiten . ons gerd hangt dan in de deur om te luisteren ja. ooit reageren we kort maar het moet niet lang zijn als het kort ook kan is mijn mening. ne start aanmaken en er voor gaan .ik kan al wel denken dat jou intuitie ook bijna op pijnl staat of helemaal dus dont wurry …..wij leren en die lessen zijn de zwaarste die we kunnen krijgen maar er gaan momenten komen dat jou lessen kunnen dienen om andere te helpen (al zie ik het nu al stilletjes gebeuren. geniet van jou HSP menneke ,geniet ervan …….niemand neemt jou dit gevoel ooit nog af
  en zijn er toch bij die het niet goed bedoelen die herken je in één oogopslag …..gevoel en vertrouw er maar op dan komt alles goed
  meiske , geniet van de grassprietjes ,het zonnetje op je bolletje en van de koetjes en haazsjes daar
  liev groetjes van een HSP ‘persoontje .veel liefs xxxxxxxxxxxxxxxxx

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s