Mental health, it’s ok to not be ok!

Terwijl de zon probeert door te komen, kruip ik even weg in mijn domein. Op de achtergrond een nummer van; De Wolff, Medicine. Even mijzelf afsluiten van alle prikkels. Muziek, laptop, sigaretten en mijn uitzicht over de weilanden heen.

Tijdens mijn verblijf in het prachtige Tasmanië, zag ik een kale dode boom, blauw geverfd. Ik vroeg aan mijn soulmate of dit een betekenis had. Deze boom staat voor mental health/illniss. Dit omdat mental health/illniss veelal wordt onderschat. Er zijn vele onder ons die het ervaren en waarvan velen niet worden begrepen. Het wordt zeer onderschat. Deze boom bleef mijn aandacht trekken, ik vind dit een “mooi” symbool. Een paar dagen later reden wij langs een woning met een pracht lap grond, daar stond het woord Peace, van metaal gemaakt. Het bleek dat de dochter van de eigenaar van deze woning met lap grond, zelfmoord had gepleegd. En weer was ik erg onder de indruk. Hier in Tasmanië, wordt symbolisch het onbegrijpelijke onder de aandacht gebracht. Want over dit onderwerp wordt immers gelieve niet gesproken. Velen hebben schaamte worden niet begrepen, terwijl het hier kenbaar gemaakt wordt.

The blue tree project is in 2018 opgezet door, Kendall Whyte in Australië. Het project begon nadat haar broer, Jayden zelfmoord pleegde op 29 jarige leeftijd. Het project begon in, Mukinbudin in West Australië waar haar broer leefde en werkte. “It’s ok to not be ok”, that’s the message. Wat een boodschap!!! Als je dan de betekenis van de kleur blauw erbij pakt; de kleur van de lucht en de zee. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof, waarheid en de hemel..

Tja, prachtig zou je zo denken. Helaas rust er wereldwijd nog steeds een stigma op mental health/illniss. Hoe “mooi” zou het zijn om hier openheid in te creëren door er openlijk met elkaar over in gesprek te gaan. Geen vinger ge-wijs, maar juist deze stigma naar beneden te halen.

Terwijl ik hierover napraatte met mijn soulmate, kreeg ik een idee. Het liefst zou ik vele bomen in de wijde omtrek blauw verven. Heb het anders bedacht en inmiddels uitgevoerd. Vier paaltjes staan in mijn tuin, met daarop kop en schotels. Deze paaltjes heb ik blauw geverfd. Een iets andere kleur blauw, de symboliek vind ik belangrijker. De foto’s heb ik ook naar mijn soulmate gestuurd. En in gesprek met haar, was zij onder de indruk. You did it!!!!

Mental health or illniss zie je niet aan de buitenkant. Om juist niet in de veroordeling te gaan is het belangrijk om hier begrip voor te voelen en te nemen. Het niet alleen onder de aandacht te brengen er juist wat mee doen. Inmiddels zijn er meer dan 700 bomen in Australië en over de gehele wereld blauw geverfd. Giving dead trees ‘a blue lease on life’, because; it’s ok to not be ok!

Jetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s